Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ιγνατιάδη, οι επερχόμενες εκλογές θα σημάνουν το τέλος της εποχής του Καποδίστρια και την απαρχή της εποχής του Καλλικράτη. Με ποιά συναισθήματα υποδέχεστε τη νέα διοικητική πραγματικότητα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο «Καποδιστρίας» δημιούργησε μεγαλύτερες τοπικές διοικητικές μονάδες, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών-σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου, που αποκόμισαν σημαντικά κέρδη  φορτώνοντας στο λαό νέα βάρη. Προώθησε την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών,  των υπηρεσιών, των υποδομών,  την απαλλαγή του κεντρικού κράτους από  το κόστος λειτουργίας τους, τις ελαστικές μορφές  εργασίας,  το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων, και  τη μεταφορά μεγαλύτερου μέρους του κόστους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ενίσχυσε  την αντιδημοκρατική λειτουργία τους. Δεν βοήθησε,  στην τοπική ανάπτυξη, όξυνε τις περιφερειακές και τοπικές ανισότητες.
Στην ίδια λογική με ενισχυμένα  τα πιο πάνω αντιλαϊκά χαρακτηριστικά κινείται και ο «Καλλικράτης».
 ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς αξιολογείτε τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη νέα μορφή που θα λάβει η τοοπική αυτοδιοήκηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Με τη αντιδραστική «μεταρρύθμιση» του «Καλλικράτη» παύει να έχει πια  νόημα η έννοια της αυτοδιοίκησης. Διαμορφώνεται  τοπική και περιφερειακή κρατική διοίκηση, εργαλείο, για την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., σήμερα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη, έστω και «κριτική», στη στρατηγική της  στόχευση, από το ΛΑΟΣ, τον ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ, την Δ. Α.
Πολιτική που παίρνει, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, με το μνημόνιο και το σύμφωνο σταθερότητας, τη μορφή αντιλαϊκής καταιγίδας,  για όλες τις πτυχές της ζωής της λαϊκής οικογένειας, με προαποφασισμένα μέτρα, που παίρνονται για μείνουν,  ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές στα προτεινόμενα «μίγματα» εφαρμογής της. Νέα βάρη  για το λαό, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά ούτε πριν υπήρξε, ούτε και στο μέλλον πρόκειται να υπάρξει όφελος  και ελπίδα για τα λαϊκά στρώματα, που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και οφείλουν να τον διεκδικήσουν.
Με τον «Καλλικράτη» προδιαγράφεται η χειροτέρευση κάθε πτυχής της ζωής των λαϊκών στρωμάτων:
Θα ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα-πληρωμή  για έργα και υπηρεσίες, θα αυξηθούν οι έμμεσοι και τοπικοί φόροι. Θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες ενώ μεταφέρονται αρμοδιότητες. Παρακρατηθέντες πόροι 11 δις της Τ.Α. παραγράφονται. Η χρηματοδότηση του στηρίζεται σε αντιλαϊκούς φόρους.
Θα επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων. Έρχονται νέες μαζικές απολύσεις.
Επεκτείνεται η εμπορευματοποίηση, τοπική και ταξική διαφοροποίηση των υπηρεσιών της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας και των  αναγκαίων υποδομών.
Μεγαλώνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων με μεγαλύτερη μεταφορά του κόστους  σε αυτούς. Θα χειροτερεύσει η θέση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, μικρών εμπόρων, των αγροτών.
Θα υιοθετηθούν όλες οι επιλογές για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Με «αναπτυξιακούς» νόμους, χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ), συμβάσεις παραχώρησης, αλλαγή των χρήσεων της γης προς όφελός του, εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες. 
Το περιβάλλον, η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, νερό, δάση, ορεινοί όγκοι , ακτές, τα φιλέτα της γής, αρμοδιότητες δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών(πχ απορρίμματα και στερεά απόβλητα), παιδεία, υγεία και πρόνοια θα παραδίδονται ακόμα ευκολότερα στις κερδοσκοπικές ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Ενισχύεται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας  των τοπικών αρχών, 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά σημεία της αυτοδιοικητικής σας πορείας στην περίοδο του Καποδίστρια θα θυμάστε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η πορεία, της Λαϊκής Συσπείρωσης,  ήταν και είναι πορεία υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων,  διεκδίκησης της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.  Σημαντικές στιγμές της είναι:
Η συμμετοχή της σε πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το εισόδημα, την κοινωνική ασφάλιση τα εργασιακά δικαιώματα με το ΠΑΜΕ,  των αγροτών με την ΠΑΣΥ, των μικρών επαγγελματιών με την ΠΑΣΕΒΕ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η  πάλη ενάντια στις συνεχείς αυξήσεις των δημοτικών τελών , για δημόσιο δωρεάν πολιτισμό, αθλητισμό, σύγχρονες υποδομές σε όλους τους τομείς χωρίς επιβαρύνσεις, για την προστασία των θέσεων εργασίας, κατά των απολύσεων σε επιχειρήσεις της περιοχής μας αλλά και  στο δήμο από κοινού με το ΠΑΜΕ.
Για την δωρεάν παιδεία και πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, για τη σχολική στέγη και τη δημόσια δωρεάν μεταφορά των μαθητών.   Για την απρόσκοπτη χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας από όλους ανεξαρτήτως καταγωγής τους κατοίκους της περιοχής μας.
Για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ανακύκλωσης. Για την απομάκρυνση της χωματερής των Ταγαράδων, ενάντια στη χάραξη  της εξωτερικής περιφερειακής. Για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.  Για τους ελεύθερους χώρους και τη δημόσια αξιοποίηση τους πχ (τάγμα 561) , ενάντια στην εκχώρηση δημοτικής και δημόσιας γής.(ΓΓΑ, ΣΔΙΤ κ.α.)
Η δράση μας για την Ειρήνη  ( πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, Ιράκ, Αφγανιστάν), και την αλληλεγγύη (πχ  Παλαιστινιακό λαό)
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κρίνετε τη λειτουργία του δήμου Θέρμης αυτή την περίοδο;
 Τα παχιά λόγια για την  τοπική ανάπτυξη  , δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα :
Συνεχείς αυξήσεις, συχνά δραματικές, σε ύδρευση και αποχέτευση, στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού  για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις, στα τροφεία των παιδικών σταθμών, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, κλπ. εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, σε συνθήκες αύξησης της λαϊκής ανέχειας και της ανεργίας.
Σταδιακή εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες ( καζίνο,  τεχνικό μουσείο, στην Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., ΣΔΙΤ για αθλητικές υποδομές, παραχώρηση στην Γ.Γ.Α. έκτασης φιλέτου  220στρ  κλπ) Συμβιβαστική στάση στη διεκδίκηση πόρων από το κράτος. Παράδοση του πλούτου της περιοχής (βιοαέριο,  γεωθερμική ενέργεια) σε ιδιώτες.
Σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ποιότητας και καθυστερήσεις σε έργα υποδομής (οδοποιίας, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και δικτύου όμβριων, αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού, αξιοποίησης ελεύθερων χώρων, δημιουργίας χώρων στάθμευσης, , σχολική στέγη και παιδικούς σταθμούς, για  πολιτισμό και αθλητισμό διοίκηση υπηρεσιών)
Απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Υψηλό ποσοστό  οικοδομικής αξιοποίησης της γης, δημιουργία τσιμεντουπόλεων. Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, (μπάζα, ρυπογόνα υλικά), άναρχη και επικίνδυνη χωροθέτηση της ιδιωτικοποιημένης διαχείρισης  τοξικών αποβλήτων. Καθυστέρηση των έργων περιορισμού των συνεπειών της χωματερής των Ταγαράδων. Ανεπαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη  και προβλήματα στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση.
Σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή και τη στελέχωση του δικτύου υγειονομικής κάλυψης, υποδομών για την τρίτη ηλικία κλπ. Ανεπαρκής  αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Ελλείμματα στη δημοκρατική λειτουργία, προώθηση κατασταλτικών μηχανισμών παρακολούθησης και χαφιεδισμού: κάμερες, λειτουργία καρφώματος του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, Δημοτική Αστυνομία -εισπρακτικό μηχανισμό.
Προώθηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
Σιωπηρή συναίνεση  για την αντιλαϊκή επίθεση στους   εργαζόμενους, την πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, στραγγαλίζει τους μικροεπαγγελματίες, την σκανδαλώδη εύνοια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την επίθεση στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα των νέων, στην ασφάλιση κ.α.
Τα όποια ανεπαρκή έργα έγιναν , με καθυστέρηση και σημαντικό κόστος,  δεν είναι χάρισμα αλλά αποτέλεσμα της δουλειάς και της φορολογίας των λαίκών στρωμάτων. Θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν  και να σχεδιαστούν καλύτερα, να μη μας χρεώνουν διπλά το κόστος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάτι που θέλατε να αλλάξετε;
Εμείς αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική και  την έκφραση της τοπικά στο δήμο μας. Διεκδικούμε ένα πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών μας σε όλους τους τομείς της ζωής τους:
Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και ανταποδοτικών τελών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους, και τα αναγκαία έργα. Επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α.
Απόκρουση κάθε προσπάθειας άμεσης η έμμεσης ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των δήμων, ξεπουλήματος της περιουσίας τους.
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια. Επαρκείς υποδομές και υπηρεσίες στην περιοχή μας.  Ουσιαστική, ασυμβίβαστη αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο δίκτυο υποδομών για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑΜΕΑ, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις κλπ. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχολική στέγη και τη δημόσια, ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
Διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου,  της δημιουργικής ψυχαγωγίας. Πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό χωρίς επιβαρύνσεις. Δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.
Έργα προστασίας του περιβάλλοντος, του εδάφους, του νερού, των δασών, της θάλασσας στην περιοχή μας. Καμιά νέα επιβάρυνση.
Το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες να είναι πραγματικές κοινωνικές παροχές, με κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Επαρκείς αντίστοιχες υποδομές, έργα και υπηρεσίες στο δήμο.
Διασφάλιση της αντιπλημμυρικής αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, προστασία των ελεύθερων χώρων.
Ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και ακτές. Κατάργηση των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Προάσπιση και διεύρυνση  των δημοκρατικών δικαιωμάτων Εφαρμογή της απλής αναλογικής. Προάσπιση της ειρήνης.